Thursday, 30 December 2021

Η αίτηση του Δήμου Ικαρίας για ένταξη στον Μηχανισμό NESOI (Μετάφραση στα ελληνικά)

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μετάφραση στα ελληνικά της αίτησης-πρότασης που υποβλήθηκε από τον Δήμο Ικαρίας προς τον Μηχανισμό NESOI της ΕΕ τον Φλεβάρη 2021 και εγκρίθηκε από τον τελευταίο τον Μάη 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος για την εκπόνηση και σύνταξη ενός Σχεδίου Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης για την Ικαρία. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τον γράφοντα και έχει σαν στόχο να συμβάλλει στην όσο το δυνατό αντικειμενική ενημέρωση ενός πλατύτερου φάσματος της ικαριακής κοινωνίας που ίσως δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με την αγγλική γλώσσα. Το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης για την Ικαρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς εμπεριέχει ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Με δεδομένο δε ότι η αίτηση-πρόταση υποβλήθηκε πριν ένα ολόκληρο χρόνο με τον ικαριακό λαό σε πλήρη άγνοια, ότι το περιεχόμενό της έγινε γνωστό μόλις πριν τρεις μήνες, παραμονές της σχετικής ημερίδας και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, είναι ανάγκη κατά τη γνώμη του γράφοντος, οι Ικαριώτες να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι και σε εγρήγορση.
Το κείμενο της αίτησης αποδίδεται αυτούσιο και σε πιστή μετάφραση. Σχόλια δικά μου, διαπιστώσεις, συμπεράσματα και προτάσεις θα ακολουθήσουν σε επόμενα άρθρα.
Ντίνος Χ. Χαραλαμπίδης

Σημείωση: Στο μεταφρασμένο κείμενο, τα μέρη με μαύρο χρώμα αποτελούν τα σταθερά μέρη του προτύπου της αίτησης. Τα μέρη με κόκκινο χρώμα αποτελούν εκείνα που συμπληρώθηκαν από τον συντάκτη της αίτησης.


 

 Τμήμα 1. Η Πρόταση με μια ματιά 

1.1 Τίτλος και ακρωνύμιο της πρότασης: Τitle: Ενεργειακός Σχεδιασμός για Μετάβαση Καθαρής Ενέργειας Ικαρίας  Ακρωνύμιο: ENERSIK 

1.2 Παρακαλούμε δώστε μια σύντομη συνολική περιγραφή της πρότασής σας που καλύπτει τους κύριους στόχους και αναμενόμενες επιπτώσεις, τις προβλεπόμενες ενέργειες, τους ρόλους και τις ευθύνες των εμπλεκόμενων παραγόντων, το μέγεθος της επένδυσης

Η Ικαρία βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Το νησί έχει αρκετά ορεινή μορφολογία με μέγιστο υψόμετρο 1041μ και καλύπτεται από βλάστηση, κουμαριές και πευκοδάση.

Η Ικαρία δεν φημίζεται μόνο για τη μεγάλη διάρκεια ζωής των κατοίκων της αλλά και για τις θερμές πηγές στις ανατολικές ακτές που υποδηλώνουν υψηλές δυνατότητες γεωθερμικής ενέργειας, το μέγεθος της οποίας θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Ο στόχος αυτής της πρότασης είναι η ανάπτυξη Σχεδίου Μετάβασης Καθαρής Ενέργειας (ΣΚΕΜ), ενός έγγραφου υψηλού επιπέδου ενεργειακού σχεδιασμού με εντολή της "Πρωτοβουλίας Καθαρής Ενέργειας για τα νησιά της ΕΕ (CE4EUI). Η Πρωτοβουλία CE4EUI δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξει τα ευρωπαϊκά νησιά στην μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια με τεχνική υποστήριξη, δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και ευκαιρίες δικτύωσης. Το ΣΚΕΜ είναι ένας στρατηγικός οδικός χάρτης για τη διαδικασία μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια σχεδιασμένη από την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι απαιτούμενες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του ΣΚΕΜ.

Στο πρώτο μέρος του εγγράφου, θα περιγραφεί η δυναμική του νησιού, παρέχοντας πληροφορίες για την γεωγραφία, οικονομία, πληθυσμό και ενεργειακό σύστημα μέσα από τη συλλογή εκτεταμένων δεδομένων. Επίσης θα γίνει χαρτογράφηση των ενδιαφερομένων μερών και ανάλυση πολιτικών και κανονισμών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το δεύτερο μέρος, εστιάζει στη διαδρομή μετάβασης του νησιού. Ως πρώτο βήμα, θα αναπτυχθεί το όραμα μετάβασης μέσω μιας συμμετοχικής διαδικασίας που εμπλέκει δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Ακολουθεί το σχέδιο διακυβέρνησης της μετάβασης, για να καθοριστεί ο ρόλος του κάθε παράγοντα στην επίτευξη του οράματος καθαρής ενεργειακής μετάβασης. Στη συνέχεια, ανιχνεύονται πιθανές οδοί μετάβασης, βασισμένοι σε τέσσερις πυλώνες: παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανση και ψύξη, μεταφορά στο νησί, μεταφορά από και προς το νησί.

Για την περίπτωση της Ικαρίας, για την επίτευξη του στόχου πλήρους απανθρακοποίησης έως το 2050, ορισμένες πιθανές λύσεις έχουν ήδη εντοπιστεί και θα εξεταστούν περαιτέρω: Εξερεύνηση   του γεωθερμικού δυναμικού για παραγωγή εληκτρισμού και θέρμανσης, μελέτες για παραγωγή ενέργειας από το δυναμικό των θαλασσίων κυμάτων, εγκατάσταση υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (ΥΥ) που αποτελείται από ΑΠΕ και συσσωρευτές (μπαταρίες), υιοθέτηση ηλεκτροκίνησης (EV και δικτύου φορτιστών) ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ με εικονική μέτρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Ενότητα 2Α 2. Περιγραφή έργου & κύρια χαρακτηριστικά (Α) 2.1 Παρέχετε τις λεπτομέρειες σχετικά με τους φορείς υλοποίησης του έργου:

Επίσημο όνομα Μικρό όνομα (συντομογραφία) Municipality of Ikaria (ΜοΙ ) ΑΦΜ (μοναδική ταυτότητα) EL-800057485 Τύπος Δημόσιος Φορέας Cou  EL

2.2 Δώστε τις ακόλουθες λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία του έργου:

 Όνομα νησιού: Ικαρία Χώρα: ΕΛ Γεωγραφικό πλάτος: 37,6 Γεωγραφικό μήκος: 26.11

Γεωγραφική Περιοχή: Ανατολική Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα

Πληθυσμός του νησιού (ή άθροισμα του πληθυσμού των νησιών σε περίπτωση περισσότερο εμπλέκονται νησιά): 8423

Έκταση του νησιού σε χλμ 2 (ή άθροισμα των εκτάσεων των νησιών σε περίπτωση μεγαλύτερης εμπλέκονται νησιά): 255

Αριθμός δήμων στο νησί και αριθμός δήμων που συμμετέχουν στο προτεινόμενο έργο: 1

Είναι το νησί διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας;: Όχι

Ενότητα 2Β 2. Περιγραφή έργου & κύρια χαρακτηριστικά (B) 2.3 Δώστε μια περιγραφή της προτεινόμενης τεχνικής λύσης:

Η Ικαρία ως μέλος του CE4EUI καλείται να διαμορφώσει το ΣΚΕΜ της. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη μια διμερής ανάλυση πολλαπλών επιπέδων.

Στο πρώτο μέρος, θα περιγραφεί η δυναμική του νησιού: γεωγραφία, οικονομία και πληθυσμός, ενεργειακό σύστημα, (ζήτηση και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) ανά τομέα), προσφορά ανά τύπο πηγής, χαρτογράφηση ενδιαφερομένων μερών (επισκόπηση των τοπικών παραγόντων που σχετίζονται με το ΣΚΕΜ όπως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημόσιες αρχές, τοπικές επιχειρήσεις), πολιτικές και κανονισμοί σε τοπικό, περιφερειακό και σε επίπεδο ΕΕ.

Στο δεύτερο μέρος, θα αναλυθεί η πορεία μετάβασης του νησιού: το όραμα του ΣΚΕΜ, η μεταβατική διακυβέρνηση (για τον καθορισμό του ρόλου κάθε παράγοντα για την επίτευξη του οράματος), οι πιθανές οδοί που δημιουργήθηκαν για την εκπλήρωση του οράματος, με βάση τέσσερις προτεινόμενους πυλώνες που περιλαμβάνουν λύσεις ενέργειας και κινητικότητας, και τέλος η παρακολούθηση των διαδικασιών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη συμμετοχική πτυχή, καθώς πιστεύουμε ότι η έγκαιρη εμπλοκή των πολιτών θα διευκολύνει την εφαρμογή του ΣΚΕΜ της Ικαρίας. Σε αυτό το έργο μπορούν να διερευνηθούν ορισμένες λύσεις ως μονοπάτια για την ικανοποίηση του οράματος ΣΚΕΜ:

- Εγκατάσταση 500kW έως 2 MW συνδυασμένης γεωθερμικής ισχύος θερμότητας και ισχύος ανάλογα με τη χωρική διαθεσιμότητα και την ενθαλπία.

- Διερεύνηση λύσεων εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας σε όλη την ακτογραμμή των νησιών.

- Εγκατάσταση 300 kW ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ για την κάλυψη των αναγκών των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών μέσω του συστήματος net metering

- Αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας led και εγκατάσταση συστήματος έξυπνων πόλεων για σκοπούς παρακολούθησης και ελέγχου

- Ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ταράτσας με net metering, αντλίες θερμότητας, σταθμούς φόρτισης EV και σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτιρίου (BEMS).

- Εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελείται από ανεμογεννήτριες μικρής δυναμικότητας, ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ και μια μονάδα μπαταριών για την υποστήριξη του στόχου πλήρους απανθρακοποίησης του νησιού έως το έτος 2050.

 

2.4 Επισημάνετε τις καινοτόμες πτυχές του έργου (εάν υπάρχουν):

Κοινωνική καινοτομία: Διάφορες συμμετοχικές μέθοδοι δέσμευσης της κοινότητας θα υιοθετηθούν για την έγκαιρη εμπλοκή των τοπικών ενδιαφερομένων. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν το σχηματισμό τοπικής ομάδας μετάβασης, οργάνωση συναντήσεων και εργαστηρίων, ομάδες εστίασης (σε ειδικά θέματα-σ.μ.) και (ειδικές-σ.μ.) έρευνες. Θα επιδιωχθεί ιδιαίτερα η συμμετοχή επιχειρηματικών ενώσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα.

Τεχνολογική καινοτομία: Οι προτεινόμενες λύσεις επιδιώκουν μια ταχεία απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος του νησιού, αντιμετωπίζοντας διάφορες δραστηριότητες που καταναλώνουν ενέργεια. Σε μια δεύτερη φάση, αντλώντας έμπνευση από την πρωτοβουλία των έξυπνων νησιών, η ατζέντα θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα επεκτείνοντας τις συνέργειες πέρα από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) για να συμπεριλάβουν επίσης το νερό και τα απόβλητα, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Επιχειρηματική καινοτομία: Θα διερευνηθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενισχύοντας προγράμματα πράσινων συν-επενδύσεων που επιτρέπουν τη διαφοροποίηση της οικονομίας του νησιού σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού.

 2.5 Σε ποιον από τους παρακάτω τεχνικούς τομείς ανήκει το έργο;

Ενεργειακός έλεγχος και ανάλυση, ενεργειακός σχεδιασμός σε επίπεδο νησιού ή νησιωτικού συμπλέγματος.

 2.6 Ποια από τις παρακάτω επιλογές περιγράφει καλύτερα την τρέχουσα ωριμότητα του έργου;

Εισαγωγικό επίπεδο

2.7 Προσδιορίστε τα όρια του έργου, δηλαδή εάν έχει επιπτώσεις στο σύνολο του νησιού (ή αρχιπελάγους, ή στην ηπειρωτική χώρα εάν το ηλεκτρικό δίκτυο είναι διασυνδεδεμένο), σε ένα δήμο, σε ένα χωριό, σε ένα κτίριο ή περιουσιακό στοιχείο κ.λπ

Το προτεινόμενο έργο θα επηρεάσει ολόκληρο το νησί. Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα είναι ψηλότερος: στις πιθανές θέσεις των ηλιακών φωτοβολταϊκών πλαισίων, τους σταθμούς φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (EV), το γεωθερμικό σταθμό (CHP), τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και την ενεργειακή μονάδα από την κυματική ενέργεια, το δίκτυο των οδών όπου θα γίνουν αναβαθμίσεις φωτισμού και τα ενεργειακά αναβαθμισμένα δημοτικά κτίρια αφού οι ενδιαφερόμενες περιοχές θα μεταμορφωθούν.

 

2.8 Ποια είναι η συνολική επένδυση (σε ευρώ, χωρίς ΦΠΑ) που προβλέπεται για την υλοποίηση του έργου; 45.000.000 €

2.9 Περιγραφή της χρηματοοικονομικής δομής, δηλαδή του ποσού και του είδους των διαθέσιμων κεφαλαίων (δηλαδή επιχορήγηση, δάνειο), ποσό και είδος των προς επιδίωξη πόρων

Για την υλοποίηση των έργων που προωθούνται από το ΣΚΕΜ μπορεί να παρασχεθεί οικονομική στήριξη από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια. Ειδικότερα, ένα μέρος του κόστους της επένδυσης μπορεί να καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο ή/και τη Συμφωνία Συνεργασίας για το Αναπτυξιακό Πλαίσιο, το Ταμείο Υποδομών.

Θα επιδιωχθεί επίσης χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για επενδύσεις στην ενέργεια, την καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυξη. Το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ταμείο Καινοτομίας, το Interreg Ευρώπη, το Ταμείο Μετάβασης και InvestEU για χρηματοδότηση απαλλαγής από άνθρακα, ενέργειας και έργων μεταφορών, το Ναυτιλιακό και Ναυτικό Ταμείο που υποστηρίζει τις κοινότητες με ακτές είναι οι κύριοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που μπορούν δυνητικά να υποστηρίξουν μέρος των έργων του ΣΚΕΜ.

2.10 Αναμενόμενη οικονομική εξοικονόμηση και χρόνος απόσβεσης της επένδυσης

Οικονομική εξοικονόμηση (EUR): 3.400.000

Χρόνος αποπληρωμής (έτη): 14

Ενότητα 3. Επιπτώσεις του Έργου

3.1 Παράσχετε μια σύντομη παρουσίαση των επιπτώσεων που στοχεύει να επιτύχει το έργο και πώς εκτιμώνται ή υπολογίζονται

Οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν αναμένεται να προτείνουν λύσεις σε διάφορους τομείς που θα επιφέρουν βελτίωση των τοπικών συνθηκών διαβίωσης:

- 34 GWh εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας, που ισοδυναμούν με μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά 18000 τόνους CO2. ως μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και της αύξηση ενεργειακής απόδοσης

- Το σύστημα μεταφορών θα είναι αναβαθμισμένο

- Το ετήσιο ενεργειακό κόστος θα μειωθεί κατά 3.400.000 €

- Η ενεργειακή φτώχεια θα αντιμετωπιστεί.

- Είναι δυνατή και σημαντική η δυνατότητα αναπαραγωγής προγραμμάτων σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα κατοικημένα νησιά της ΕΕ

 

3.2 Επιπτώσεις του Έργου

Συμπληρώστε τις ακόλουθες επιπτώσεις του έργου παρέχοντας μια περιγραφή και λεπτομέρειες του υπολογισμού, όπως περιγράφεται. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο επιπτώσεις του έργου που πρέπει να υλοποιηθούν μέσω του Προγράμματος, εκ των οποίων τα δύο πρώτα είναι υποχρεωτικά, Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (1) και οι εκπομπές GHG που αποφεύχθηκαν (2), αντίστοιχα. Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν ή δεν είναι εφαρμόσιμες, εξηγήστε γιατί και μετά συμπληρώστε άλλο έργο με τις επιπτώσεις  του. Πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον δύο επιπτώσεις του έργου, αλλά όλοι οι αιτούντες καλούνται να συμπληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

1. Αρχική εξοικονόμηση ενέργειας

Το όραμα θα βασίζεται και θα ευθυγραμμιστεί με το βασικό σενάριο ενεργειακού προγραμματισμού του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος του 2019, για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 32,5% έως το 2030 σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2005. Αυτό το όραμα αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 34 GWh ετησίως.

 

2. Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG)

Το σενάριο βασικού ενεργειακού σχεδιασμού θα βασίζεται στον εθνικό στόχο μείωσης των αερίων GHG κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2005, όπως ορίζεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (NECP) του 2019. Αυτό το όραμα αντιστοιχεί στο να αποφεύγονται εκπομπές τουλάχιστον 18000 τόνων ισοδυνάμου CO2.

3. Βελτίωση άλλων τοπικών περιβαλλοντικών συνθηκών.

4(1-5 κλίμακα Likert) Με την εγκατάσταση  μονάδας εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού, ΑΠΕ και άλλων δράσεων ενεργειακής απόδοσης που θα πραγματοποιηθούν, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στον θερμικό σταθμό, οδηγώντας σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο νησί. Η ηλεκτροδότηση του τομέα των μεταφορών μπορεί επίσης να οδηγήσει στη μείωση άλλων ρύπων.

4. Μείωση ενεργειακής φτώχειας.

Με την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών πλαισίων στον Δήμο Φούρνων, θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά που στερούνται ενέργειας. Σε πρώτο στάδιο, για 50 "ενεργειακά φτωχά" νοικοκυριά θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες τους σε ρεύμα, μέσω του σχήματος εικονικής δικτύωσης (net metering) φωτοβολταϊκών.

5. Κοινωνική αποδοχή

4 (1-5 κλίμακα Likert) Η κοινωνική αποδοχή θα εξασφαλιστεί μέσω:

• Εμπλοκής ενεργών πολιτών και άλλων ενδιαφερομένων μερών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας

• Συλλογικός σχεδιασμός για την επιλογή των θέσεων όπου θα εγκατασταθούν ΑΠΕ, ελαχιστοποιώντας τις συγκρούσεις λόγω χρήσεων γης και προστασίας του τοπίου

• Η υιοθέτηση της επιχειρηματικών μοντέλων που προωθούν το τοπικό οικονομικό όφελος μέσω συνεργασιών, συν-επενδύσεων και εξωτερικής χρηματοδότησης

• Μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

6. Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

3 (κλίμακα Likert 1-5) Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση όλων των νέων συστημάτων και οι τοπικοί τεχνικοί θα αποκτήσουν σημαντική τεχνογνωσία, διευρύνοντας το φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

7. Μερίδιο ανανεώσιμων (ΑΠΕ)

Τα έργα που προτείνονται στο ΣΚΕΜ θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ικαρία θα βάλει στόχο για μερίδιο 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα έως το 2050. Ο αντίκτυπος στο σύνολο του ενεργειακού μεριδίου εξαρτάται από την εξέλιξη των τριών τομέων (ενέργεια, μεταφορές, θέρμανση & ψύξη).

8. Οφέλη για το τοπικό δίκτυο (εάν ισχύει)

4 (1-5 κλίμακα Likert) Μια πιθανή εγκατάσταση γεωθερμικού σταθμού θα συμβάλει στην σταθερότητα του τοπικού δικτύου και στην αποτροπή οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων διακυμάνσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να προκληθούν από τη μεταβλητότητα των ηλιακών φωτοβολταϊκών.

9. Δυνατότητα αναπαραγωγής και επεκτασιμότητας σε άλλα νησιά ή αρχιπέλαγος

4 (1-5 κλίμακα Likert) Οι λύσεις που προτείνονται, αφού πρώτα υλοποιηθούν από τον Δήμο μπορούν να επεκταθούν αποτελεσματικά στο νησί συνολικά.

Τόσο οι αναπτυξιακές διαδικασίες του ΣΚΕΜ, όσο και οι προτεινόμενες λύσεις μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν σε κάθε Έλληνικό μη διασυνδεδεμένο νησί, ειδικά σε νησιά που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα.

Ένας περιορισμός θα ήταν η διαθεσιμότητα ηλεκτρικού φορτίου κάθε νησιού δηλαδή η διαθέσιμη χωρητικότητα για νέα πάρκα ΑΠΕ.

10. Δυνατότητα αναπαραγωγής και επεκτασιμότητα στην ηπειρωτική χώρα

3 (1-5 κλίμακα Likert) Η συμμετοχή των ντόπιων πολιτών στο τοπικό ενεργειακό σχεδιασμό και η μετατροπή τους από παθητικοί καταναλωτές σε ενεργούς παίκτες του ενεργειακού συστήματος ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της ΕΕ και υιοθετείται σταδιακά ως συνήθης πρακτική. Οι δραστηριότητες δέσμευσης των πολιτών μπορούν να αναπαραχθούν και τα αποτελέσματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες περιοχές και εδάφη.Οι προτεινόμενες λύσεις είναι ιδανικές για τα περισσότερα μη διασυνδεδεμένα νησιά σαν ένας δρόμος προς την γρήγορη απανθρακοποίηση των ηλεκτρικών τους συστηματων.

11. Δυνατότητα διάδοσης και επικοινωνίας ώστε να προωθηθούν οι λύσεις που θα εφαρμοστούν

Το έργο θα κοινοποιηθεί κατάλληλα και θα εμφανιστεί στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου. Θα διοργανωθούν πολλαπλές εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια δέσμευσης όλων των παραγόντων: τοπικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, παρόχους τεχνολογίας, διαχειριστές δικτύων και ειδικούς χάραξης πολιτικής. Ο ιστότοπος της γραμματείας CE4EUI και τα εργαλεία διάδοσης θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την επίτευξη δημοσιότητας και ανταλλαγής εμπειρίας με άλλα ελληνικά και ευρωπαϊκά νησιά.

SM followers30595 #ikaria:110673posts.

Ενότητα 4. Εκτέλεση Έργου και Υποστήριξη NESOI

4.1 Περιγράψτε τις δραστηριότητες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματιστεί, διευκρινίζοντας ποιες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και ποιες έχουν προγραμματιστεί

Η Ικαρία συμμετέχει στην Πρωτοβουλία C4EUI. Ο Δήμος έχει ήδη εντοπίσει έργα ενδιαφέροντος, έχει εντοπίσει προτιμώμενα έργα προς εκτέλεση και έχει εντοπίσει πιθανές τοποθεσίες για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Ο Δήμος έχει επίσης εντοπίσει τα 100 πιο ευάλωτα νοικοκυριά των οποίων η κατανάλωση ενέργειας θα καλυφθεί πλήρως. Ο Δήμος θα μεριμνήσει για:

•Εξασφάλιση εξωτερικής τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη της CETA.

•Οργάνωση εκδηλώσεων για την ενεργό συμμετοχή όλων των τοπικών ενδιαφερομένων.

•Αναζητήσει συμβούλους από εξωτερικούς εταίρους (πανεπιστήμια, πάροχους τεχνολογίας, ΜΚΟ, περιφερειακές αρχές, ειδικούς χάραξης πολιτικής, φορείς εκμετάλλευσης δικτύων)

•συμβολή στα ενδιαφερόμενα μέρη και στην ανάλυση κινδύνου

•διανομή ερωτηματολογίων σε επιλεγμένες ομάδες-στόχους για τη συλλογή πρόσθετων δεδομένων

•δημιουργία μιας ομάδας μετάβασης, που να αντικατοπτρίζει διαφορετικά επαγγέλματα και ενδιαφέροντα για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τις προτεινόμενες λύσεις

•με τη βοήθεια εξωτερικής υποστήριξης θα πραγματοποιήσει διαδικασίες συμμετοχικού χωροταξικού σχεδιασμού για την επιλογή των θέσεων όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί το πάρκο ΑΠΕ.

•προσδιορισμό μαζί με τους συμβούλους του διαθέσιμων προγραμμάτων χρηματοδότησης και άλλων χρηματοδοτικών λύσεων.

•Προετοιμασία και υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση.

•δεσμευτεί να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση της υλοποίησης των έργων που προτείνει το ΣΚΕΜ.

•δέσμευση για τις προσδιορισμένες ενέργειες μέσω επίσημης διαβούλευσης ή/και τον εντοπισμό/απόκτηση οικονομικών πόρων για την υλοποίησή τους την περίοδο 2021-2030.

4.2 Δώστε τις ακόλουθες λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη που ζητήθηκε στο NESOI:

4.2.1 Ποιο από αυτά τα Μενού Τεχνικής Βοήθειας ταιριάζει καλύτερα στην ζητούμενη υποστήριξη; Έγγραφα σχεδιασμού

4.2.2 Προτείνετε οποιαδήποτε προσαρμογή χρειάζεται για να αυξηθεί η συνοχή των προκαθορισμένων Μενού Τεχνικής Βοήθειας με το συγκεκριμένο πλαίσιο (π.χ. προσθήκη/αφαίρεση ορισμένων δραστηριοτήτων ή παραδοτέων)

Πραγματοποιείται μια απαραίτητη προσαρμογή του Τεχνικού Μενού ΣΚΕΜ στις ανάγκες ενός εγγράφου σχεδιασμού ΣΚΕΜ χωρίς τη δραστηριότητα που σχετίζεται με την ανάλυση κινδύνου κλιματικής αλλαγής και την αξιολόγηση τρωτότητας.

Κοινωνικοοικονομική, εδαφική και περιβαλλοντική ανάλυση Ορισμός του ενεργειακού ισοζυγίου κατανάλωσης και εκπομπών του νησιού και προετοιμασία της Απογραφής Βασικών Εκπομπών. Ανάλυση του τοπικού δυναμικού ΑΠΕ και της τοπικής ζήτησης θέρμανσης και ψύξης μέσω εσωτερικών εργαλείων. Ανάλυση και χαρτογράφηση περιφερειακών , εθνικών και ευρωπαϊκών εργαλείων σχεδιασμού για τη διασφάλιση της συνέπειας των ενεργειών με το τρέχον πλαίσιο σχεδιασμού. Υποστήριξη σε συμμετοχικές διαδικασίες. Υποστήριξη στη σύνταξη του ΣΚΕΜ και του εντύπου αναφοράς που εκπονήθηκε από τη γραμματεία CE4EUI (εργαλείο αυτοδιάγνωσης), συμπεριλαμβανομένου του ορισμού βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων. Προσδιορισμός μέτρων για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων: περιγραφή του μέτρου, αξιολόγηση του αντικτύπου του (μείωση κατανάλωσης ενέργειας, εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) καθώς και το απαιτούμενο κόστος επένδυσης, κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Σχέδιο δράσης και σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμός ευθύνης για την υλοποίησή του. Χαρτογράφηση των κύριων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των προσδιοριζόμενων δράσεων και προκαταρκτική καταγραφή των βημάτων για την προσέγγισή τους. (π.χ. σύνδεσμος ιστού ή επαφή, επερχόμενη προθεσμία για αιτήματα κεφαλαίων κ.λπ.)

4.2.3 Παρακαλούμε να αιτιολογήσετε τις προτεινόμενες προσαρμογές

Η Ικαρία συμμετέχει στην πρωτοβουλία CE4EUI όπου απαιτείται το έγγραφο ΣΚΕΜ. Το έργο θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα για την παράδοση ΣΚΕΜ. Απαιτούνται όλες οι δραστηριότητες που παρέχονται στο τεχνικό μενού του Εγγράφου Προγραμματισμού που σχετίζονται με την ανάπτυξη SECAP. Ωστόσο, το παραδοτέο θα πρέπει να είναι έγγραφο ΣΚΕΜ και οι δραστηριότητες πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών, ενώ η βοήθεια για την ανάλυση κινδύνου και την ευπάθεια για την αλλαγή του κλίματος δεν σχετίζεται και συνεπώς αφαιρείται.

4.2.4 Παρακαλούμε αναφέρετε το ποσό της επιχορήγησης που ζητήθηκε (είτε ίσο είτε διαφορετικό με την ενδεικτική τιμή, μέγ. € 60 χιλ.) 40.000 €

4.2.5 Δώστε μια αιτιολόγηση για το ποσό της επιχορήγησης που ζητήθηκε

Κοινωνικοοικονομική, εδαφική και περιβαλλοντική ανάλυση 3000€ Καθορισμός ενεργειακού ισοζυγίου, προετοιμασία της Βασικής Απογραφής Εκπομπών 5000€ Ανάλυση του τοπικού δυναμικού ΑΠΕ 2000€ Ανάλυση & χαρτογράφηση εργαλείων σχεδιασμού 2000€ Υποστήριξη σε συμμετοχικές διαδικασίες 8000€ Υποστήριξη στη σύνταξη ΣΚΕΜ 3000€ Προσδιορισμός μέτρων για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων 6000€ Σχέδιο δράσης & σύστημα παρακολούθησης 5000€ Χαρτογράφηση των κύριων χρηματοδοτικών μέσων 4000€ Επικοινωνία & διάδοση των αποτελεσμάτων 2000€

4.2.7 Εξηγήστε πώς η υποστήριξη που ζητήθηκε στο NESOI είναι συνεπής με την τρέχουσα ετοιμότητα έργου

Ο Δήμος δεν διαθέτει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και εργατικό δυναμικό για τη δημιουργία εγγράφων σχεδιασμού όπως το ΣΚΕΜ. Για αυτό το έγγραφο προγραμματισμού, θα χρειαστεί υποστήριξη είτε με τη μορφή χρηματοδότησης για εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη είτε με τη μορφή άμεσης υποστήριξης για την ανάπτυξη του περιεχομένου που απαιτείται για το ΣΚΕΜ.

4.2.8 Συμπληρώστε τους παρακάτω πίνακες με τα αναμενόμενα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου και την ζητούμενη τεχνική βοήθεια

Χρονοδιάγραμμα έργου:

Έναρξη          εξαμήνου       Τέλος

……………………………………..

……………………………………..

………………………………………

Περιγραφή                                                                                         Έναρξη          Τέλος

Κοινωνικοοικονομική, εδαφική και περιβαλλοντική ανάλυση   Μ1                   Μ6

Ορισμός του ενεργειακού ισοζυγίου κατανάλωσης και

εκπομπών του ΟΤΑ και προετοιμασία τηε Βασικής

Απογραφής Εκπομπών                                                                Μ1                   Μ3

Ανάλυση του τοπικού δυναμικού ΑΠΕ και της τοπικής

ζήτησης θέρμανσης και ψύξης μέσω εσωτερικών εργαλείων    Μ1                   Μ3

Ανάλυση και χαρτογράφηση περιφερειακών, εθνικών και

ευρωπαϊκών εργαλείων σχεδιασμού                                           Μ1                   Μ1

Υποστήριξη στη σύνταξη της ΣΚΕΜ                                          Μ4                   Μ12

Προσδιορισμός μέτρων για την επίτευξη των καθορισμένων

στόχων: περιγραφή του μέτρου, αξιολόγηση του αντικτύπού

 του (μείωση κατανάλωσης ενέργειας, εγκατεστημένη

δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μείωση των

εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) καθώς και του

απαιτούμενου κόστους επένδυσης, λειτουργίας και

συντήρησης                                                                                     Μ4                   Μ8

Σχέδιο δράσης και σύστημα παρακολούθησης, κατανομή

των αρμοδιοτήτων για την εφαρμογή του                                      Μ7                   Μ10

Χαρτογράφηση των κύριων χρηματοοικονομικών μέσων

που είναι διαθέσιμα για χρηματοδότηση των

προσδιοριζόμενων ενεργειών και προκαταρκτική ένδειξη

των βημάτων για προσέγγισή τους (π.χ. σύνδεσμος ιστού

ή επαφή, επερχόμενη προθεσμία για αιτήματα κεφαλαίων

κ.λπ.)                                                                                                Μ8                   Μ11

Επικοινωνία και διάδοση των αποτελεσμάτων                                Μ1                   Μ12

5. Ωφελούμενος και Νησιωτικό Οικοσύστημα

5.1 Περιγράψτε τη σχεδιαζόμενη διακυβέρνηση του έργου ως προς τους εμπλεκόμενους εταίρους, ρόλοι και ευθύνες

Ο δήμος Ικαρίας είναι ο ωφελούμενος του έργου και θα αναλάβει την υλοποίησή του. Περισσότεροι εταίροι θα συμμετάσχουν στο έργο, παρέχοντας δεδομένα και τεχνική υποστήριξη. Στη διαδικασία διαβούλευσης της ΣΚΕΜ, μπορούν να συμμετάσχουν περισσότερα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων, των επιχειρήσεων και των αρχών.

5.2 Παρακαλούμε δώστε λεπτομέρειες σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα και την εμπειρία των υποψηφίων του έργου

Ο Δήμος Ικαρίας έχει σχετική εμπειρία στη διεξαγωγή εγγράφων σχεδιασμού για σκοπούς της ΕΕ. Ο Δήμος Ικαρίας διαθέτει σχετική εμπειρία σε προμήθειες και εγκαταστάσεις καθώς και τεχνικές διαδικασίες στο πλαίσιο ενεργειακών παρεμβάσεων.

5.3 Παρουσιάστε τον ρόλο του έργου στο τοπικό πλαίσιο του νησιού

Η δυναμικότητα ΑΠΕ της Ικαρίας αποτελείται από τον υβριδικό σταθμό αποθήκευσης αιολικής (2,7 MW) αντλίας (3,1 MW), 1MW αιολικής και 400 kW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας που τέθηκε σε λειτουργία το 2019.

15,1 MW θερμικής ισχύος συμπληρώνουν το συνολικό δυναμικό ισχύος που την καθιστά επαρκή για την κάλυψη αιχμής ζήτησης της Ικαρίας 9 MW. Για την αξιοποίηση της πλήρους χωρητικότητας (~10 GWh/έτος) του σταθμού αποθήκευσης αντλιών διερευνάται μια πιθανή διασύνδεση με τη γειτονική Σάμο από τον τοπικό ΔΣΔ (ΔΕΔΗΕ;) και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ένα πλήρως απελευθερωμένο μέλλον, όπως στοχεύει η πρωτοβουλία CE4EU, απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις καθαρής ενέργειας που θα οδηγήσουν σε αύξηση του πράσινου ενεργειακού μείγματος του νησιού, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και προώθηση της καινοτομίας στα νησιά. Το ΣΚΕΜ θα ορίσει τα θεμέλια για την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού θέτοντας φιλόδοξους στόχους για το 2030 και το 2050, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Κατά συνέπεια, νέα έργα ΑΠΕ μπορούν να ενεργοποιηθούν, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία και τη μακροπρόθεσμη πράσινη ανάπτυξη.

5.4 Παρακαλούμε αναφέρετε τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που εντοπίστηκαν και παρουσιάστε τις ενέργειες που έγιναν για τη δέσμευσή τους

Βασικοί φορείς του έργου είναι οι φορείς υλοποίησης του έργου: ο Δήμος Ικαρίας, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, η Εταιρεία Διαχείρισης Δημοτικών Απορριμμάτων.

Στις δραστηριότητες εμπλοκής των πολιτών θα συμμετάσχουν περισσότεροι τοπικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον τουριστικό και τον αγροτικό τομέα. Θα απασχοληθούν εξωτερικοί σύμβουλοι για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών. Άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη θα κληθούν να ενεργήσουν ως σύμβουλοι: ο Διαχειριστής Ελληνικής Διανομής και Δικτύου, ο οποίος είναι ο ΔΣΔ των νησιών και των οποίων η συνεργασία είναι σημαντική για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του έξυπνου δικτύου και του δικτύου φόρτισης EV και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που είναι ο βασικός φορέας κοινής ωφέλειας του νησιού.

5.5 Παρουσιάστε έναν πίνακα κινδύνου για το προτεινόμενο έργο σύμφωνα με το ακόλουθο πρότυπο, που καλύπτει τεχνικούς και μη τεχνικούς κινδύνους, όπως κρίνεται σκόπιμο

Πίνακας ανάλυσης κινδύνου. 

Περιγραφή κινδύνου, Πιθανότητα-Αντίκτυπος, Προτεινόμενα μέτρα

Χαμηλή συμμετοχή πολιτών στις διαδικασίες δέσμευσης. (Χαμηλή-Μέσος)

Ενδελεχής σχεδιασμός της διαδικασίας. Θα ζητήσει ο δήμος εξωτερικό σύμβουλο για τον βέλτιστο σχεδιασμό των διαδικασιών δέσμευσης και να τις κάνουν πιο ελκυστικές για τους πολίτες

Αποτυχίες στη διαχείριση έργου (Χαμηλή-Υψηλός)

Έγκαιρη κατανομή εργασιών και υποστήριξη των συνεργατών για την επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων προκύπτουν

Δυσκολίες στη συλλογή δεδομένων (Χαμηλή-Μέτριος)

Έγκαιρη επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους

Δυσκολίες στη συνεργασία με εξωτερικούς εταίρους που συμμετέχουν στο ΣΚΕΜ

(Χαμηλή-Μεσαίος)

Συμφωνίες δέσμευσης και αίτημα ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της συνεργασίας.

Ενότητα 6. Δηλώσεις

 Ο συντονιστής δηλώνει ότι έχει τη ρητή συγκατάθεση όλων των αιτούντων για τη συμμετοχή τους και για το περιεχόμενο της παρούσας πρότασης

 Οι πληροφορίες που περιέχονται στην παρούσα πρόταση είναι σωστές και πλήρεις

Ο συντονιστής επιβεβαιώνει ότι (οι αιτούντες) είναι πλήρως επιλέξιμοι σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων και κατευθυντήριων γραμμών για τους αιτούντες και έχουν την οικονομική και επιχειρησιακή ικανότητα να πραγματοποιήσουν την προτεινόμενη δράση

Ενότητα 7

7. Συνημμένα

Συνημμένο Α: Επιστολή υποστήριξης από αρμόδια δημόσια αρχή (υποχρεωτικό μόνο για ιδιωτικούς φορείς): FinancialComiteedecision_MoI.pdf

Συνημμένο Β: Επιστολή υποστήριξης από τα ενδιαφερόμενα μέρη

Συνημμένο Γ: Ατζέντες μετάβασης, SEAP (Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας), SECAP (Σχέδιο Δράσης για την Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα) ή άλλα έγγραφα σχεδιασμού

Συνημμένο Δ: Αποδεικτικά εξασφαλισμένης χρηματοδότησης ή/και υφιστάμενες συμφωνίες

Συνημμένο Ε: Ήδη υπάρχουσες μελέτες σκοπιμότητας ή/και δεδομένα παρακολούθησης

Συνημμένο F: Άδειες που έχουν ήδη ληφθεί (για κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία κ.λπ.) ή άλλα τεχνικά έγγραφα

Συνημμένο Ζ: Χάρτες με απλά σκίτσα της τοποθεσίας του έργου

Συνημμένο H: Άλλο (π.χ. αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, φωτογραφίες, διαγράμματα, γραφήματα κ.λπ.)

No comments:

Post a Comment