Saturday 18 January 2014

«Ρεσάλτο» των εφοπλιστών στη Συλλογική Σύμβαση Επικαλούμενοι τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006, ανοίγουν το δρόμο για ατομικές συμβάσεις στην Ακτοπλοΐα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των ακτοπλόων εφοπλιστών να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών και να τις αντικαταστήσουν με τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006 (MLC), ανοίγοντας επί της ουσίας το δρόμο για την επιβολή των ατομικών συμβάσεων.
Η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ έχει μοιράσει στους ναυτεργάτες του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου της ΛΑΤΩ - χωρίς ν' αποκλείονται και οι ναυτεργάτες των υπόλοιπων πλοίων της - σχέδιο για «Σύμβαση Ναυτολόγησης Υπό τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, 2006», με το οποίο καταστρατηγεί τη ΣΣΕ Ακτοπλοΐας. Η Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC) εξασφαλίζει τα χαμηλότερα στάνταρ στα εργασιακά δικαιώματα, γι' αυτό και, όταν εκδόθηκε, αφορούσε τους ναυτεργάτες στα ποντοπόρα πλοία, διασφαλίζοντας κυρίως αυτούς που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία με σημαίες ευκαιρίας (ανασφάλιστα).
Για παράδειγμα, στο σχέδιο Σύμβασης της ΑΝΕΚ αναφέρεται ότι «ο ναυτικός δικαιούται να λαμβάνει άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση και τον κανονισμό για την εφαρμογή της Συμβάσεως Ναυτικής Εργασίας 2006». Ομως η «ισχύουσα συλλογική σύμβαση», δηλαδή η ΣΣΕ Ακτοπλοΐας, καθορίζει ότι η άδεια είναι 5 μέρες το μήνα, ενώ η MLC 2,5 μέρες το μήνα. Το τι τελικά θα ισχύσει γίνεται προφανές ότι θα είναι αποτέλεσμα εκβιασμών και τρομοκρατίας σε βάρος του ναυτεργάτη, που θ' αναγκαστεί να υπογράψει επί της ουσίας ατομική σύμβαση, κόντρα σε ό,τι προβλέπει η ΣΣΕ Ακτοπλοΐας.
Η σύμβαση της ΑΝΕΚ παραβιάζει ακόμα κι αυτήν την MLC, στην οποία αναφέρεται ότι «(...) η υιοθέτηση οποιασδήποτε Σύμβασης ή Σύστασης από τη Συνδιάσκεψη ή η επικύρωση οποιασδήποτε Σύμβασης από οποιοδήποτε Μέλος δε θεωρείται ότι επηρεάζει οποιονδήποτε νόμο, απόφαση, έθιμο ή συμφωνία που διασφαλίζει ευνοϊκότερες συνθήκες στους εργαζομένους που αφορά σε σχέση με αυτές που προβλέπονται στη Σύμβαση ή τη Σύσταση».
Ανάλογη επίθεση, με αντίστοιχα σχέδια Συμβάσεων Ναυτολόγησης, είχε κυκλοφορήσει στα πλοία της τον περασμένο Σεπτέμβρη και η εταιρεία ΑΤΤΙΚΑ GROUP. Κάτω από τις αντιδράσεις των ναυτεργατών, αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω.

Αναδημοσίευση από rizospastis.gr

No comments:

Post a Comment