Wednesday 27 November 2013

Ακτιβιστές αγόρασαν προσωπικά χρέη Αμερικανών πολιτών, αξίας 15 εκατ. δολλαρίων


Δαπάνησαν 400.000 δολλάρια και εξαγόρασαν χρέη φτηνά από τις τράπεζες πριν τη ρευστοποίησή τους, διαγράφοντάς τα.
Ο αρχικός στόχος μας ήταν να διαδώσουμε τις πληροφορίες για τη χρησιμότητα 
της δευτερογενούς αγοράς, είπε ο Άντριου Ρος. Φωτο: Σπένσερ Πλατ...
Αρχικό κείμενο εδώ
Μετάφραση: Κ.Χ. Χαραλαμπίδης

Μια ομάδα ακτιβιστών του κινήματος Occupy Wall Street, αγόρασε μέσα στην τελευταία χρονιά, σχεδόν 15 εκ. δολλάρια προσωπικά χρέη Αμερικανών,  σαν μέρος ενός προγράμματος με τίτλο”Rolling Jubilee”, βοηθώντας έτσι τον κόσμο να πληρώσει τα χρέη του. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου 2013, σαν συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων του 2011. Η ομάδα που το διαχειρίζεται αγοράζει από τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια, λίγο πριν την ρευστοποίησή τους, και προχωράει στη διαγραφή τους, απελευθερώνοντας τους οφειλέτες από τις δανειακές υποχρεώσεις τους
Με τη μέθοδο αυτή, η ομάδα κατάφερε να αγοράσει προσωπικά χρέη, αξίας 14.734.569,87 
δολλαρίων δαπανώντας μόλις 400.000 δολλάρια.
Τα δάνεια αυτά κυρίως αφορούσαν δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλιστρα καλύψεων υγείας. « Νομίζαμε ότι η αναλογία θα ήταν 20 προς ένα», είπε ο Άντριου Ρος, μέλος της ομάδας «Χτυπείστε το χρέος» και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο τη Νέας Υόρκης. Και συμπλήρωσε ότι η ομάδα αρχικά είχε στόχο να συγκεντρώσει 50.000 δολλάρια, με τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει ένα εκατομμύριο χρεών. «Τελικά μπορέσαμε να αγοράσουμε πολύ φτηνότερα από τις προβλέψεις μας», συμπλήρωσε.
Η ομάδα μπορεί να αγοράσει ένα χρέος τόσο φτηνά, λόγω της ύπαρξης της «δευτερογενούς αγοράς χρεών». Αν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί συστηματικά να πληρώσει τις δόσεις της πιστωτικής του κάρτας, του δανείου ή της ιδιωτικής ασφάλειας, η τράπεζα ή ο δανειστής που έδωσε το δάνειο, θα προσπαθήσει να μειώσει τις ζημιές του, πουλώντας το χρέος σε κάποιον τρίτο. Οι τιμές πώλησης αντιστοιχο/ύν σε μικρό κλάσμα της πραγματικής αξίας του δανείου – συνήθως πέντε σεντς στο δολλάριο – και οι εισπρακτικές εταιρείες προσπαθούν να εισπράξπουν από τον οφειλέτη το χρέος, κερδίζοντας από τη διαφορά.
«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι τα 15 εκατ. δολλάρια αποτελούν μια πολύ μικρή σταγόνα στον ωκεανό της δευτερογενούς αγοράς χρεών», είπε ο Ρος. Στόχος μας είναι, εκτός από το να προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιους συνανθρώπους μας – και υπάρχουν πάρα πολλοί που αισθάνονται ευγνώμονες γι’ αυτή τη βοήθεια και αμς ευχαριστούν – Ο πρώτος στόχος μας ήταν να περάσουμε την πληροφορία για τον τρόπο που δουλεύει η δευτερογενής αγορά. Η ομάδα εστίασε στην εξαγορά χρεών από ιδιωτικές ασφάλειες υγείας και πέτυχε τα 14,7 εκατ. δολλάρια σε τρεις χωριστές αγορές. Η τελευταία ήταν για ιατρικά χρέη που όφειλαν 2.693 άνθρωποι, σε 45 πολιτείες και στο Πουέρτο Ρίκο.
«Κανείς δε θα έπρεπε να χρεωθεί ή να οδηγηθεί στην πτώχευση γιατί αρρώστησε» είπε το οργανωτικό στέλεχος της ομάδας Λώρα Χάννα, σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου. Η κ. Χάννα σημείωσε ότι το 62% των χρεοκοπιών φυσικών προσώπων, περιλαμβάνουν σε αυτά δαπάνες ιατρικής κάλυψης, σε υψηλά ποσοστά.
Λόγω της φύσης της δευτερογενούς αγοράς, η ομάδα δεν μπορούσε να ξέρει ποιων πολιτών εξαγόρασε τα χρέη πριν να τα πάρει στην κατοχή της. και τότε απευθήνθηκε στους οφειλέτες, να τους ενημερώσει ότι επιτέλους γλύτωσαν.
Ο Ρος έχει γράψει ένα βιβλίο με θέμα το «κράτος της πίστωσης» και την περίπτωση της άρνησης πληρωμής, υπογραμμίζει τα προβλήματα του κυκλώματος και καλεί σε ένα «κίνημα οφειλετών» που θα αντιστέκεται στην πίεση των δανειστών. Συμπλήρωσε ότι η οργάνωση έχει δεχτεί πολλά ευχαριστήρια μηνύματα από ανθρώπους που απελευθερώθηκαν από τις οφειλές τους χάρη στη δράση της. Η μεγάλη επιτυχία έγκειται στην εξάπλωση της πληροφόρησης που αποκαλύπτει το ρόλο της «βιομηχανίας χρεών» και πώς δουλεύει.
«Πολλοί λίγοι γνωρίζουν πώς δουλεύει το σύστημα με τα χρέη και πόσο φτηνά μπορούν να εξαγοραστούν. Αλλάζει τελείως η ψυχολογία του οφειλέτη όταν το γνωρίζει.» Και κατέληξε:
« Έτσι, όταν σας καλούν από την εισπρακτική εταιρεία και σας ζητούν να πληρώσετε όλο το ποσόν που χρωστάτε, τώρα ξέρετε, ότι το έχει αγοράσει πάρα πολύ φτηνά. Τόσο φτηνά όσο το αγοράσαμε και εμείς. Και αυτό σας δίνει ηθικά επιχειρήματα να κάνετε μια διαφορετική συζήτηση μαζί τους».

 

No comments:

Post a Comment