Sunday 17 November 2013

Η Ανακοίνωση της Συντονιστικής Αγώνα του Πολυτεχνείου - Πρωτοχρονιά 1974



Η Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου, παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, από το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε λίγο καιρό μετά την εξέγερση, και ενώ η νέα χούντα του Ιωαννίδη έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη όσων συμμετείχαν σε αυτήν. Το ενδιαφέρον αυτό, επικεντρώνεται εκτός από την παράθεση στοιχείων, και στο πώς έβλεπαν οι φοιτητές τα ίδια τα γεγονότα της εξέγερσης, αλλά και τα πρώτα τους συμπεράσματα γύρω από την προοπτική που έδιναν στον αγώνα τους...
Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 8 της "Πανσπουδαστικής" (Γενάρης- Φλεβάρης 1974) Και αποτελεί από όσο ξέρω την πρώτη αναλυτική ανακοίνωση από τη μεριά των φοιτητών, μετά την κατάπνιξη στο αίμα της ηρωϊκής εξέγερσης
Η εισαγωγική παράγραφος, της "Π" στη δημοσίευση, παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον, καθώς, μαζί με το κείμενο της ανακοίνωσης, δίνει μια εικόνα του πώς οι διάφορες φοιτητικές οργανώσεις ρύθμιζαν τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τους, με δεδομένη την πίεση της παρανομίας, την ρευστότητα των συσχετισμών μεταξύ των διάφορων οργανώσεων και παρατάξεων που συμμετείχαν, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τόσο την αυτοτέλειά τους, όσο και την ενότητα του κινήματος.
Ένα καλό σχολείο για το σήμερα...
Αξίζει να διαβαστεί όλη...

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση και το φύλλο 8 της "Π", δες εδώ
 
Εισαγωγικό σημείωμα του συντονιστικού έκδοσης της "Π", στην δημοσίευση.
Η Συντακτική Επιτροπή της «Π» πήρε την παρακάτω ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά και που αποτελεί απάντηση στη διαβόητη ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Νοέμβρη.
Η «Π» παρ’ όλο που σε ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έχει κάποιες επιφυλάξεις δεν μπορεί παρά να δεχτεί με ενθουσιασμό το ντοκουμέντο αυτό που αποδείχνει την κρυστάλλινη ωριμότητα του οργανωμένου κινήματός μας. Ιδιαίτερα επισημαίνει την τεράστια σημασία που έχουν για το κίνημά μας οι διαπιστώσεις της Συντ. Επιτρ. Αγώνα του Πολυτεχνείου για τις επίμονες και καλά προετοιμασμένες προβοκατόρικες προσπάθειες της χούντας για χτύπημα από τα μέσα του φοιτητικού και του λαϊκού αντιδικτατορικού μας κινήματος (προσπάθειες που συντρίφτηκαν στο γρανίτη της οργανωμένης ενότητάς μας), καθώς και οι προτάσεις της Συντ. Επιτροπής του Πολυτεχνείου για τη μελλοντική πορεία του αγώνα και η έκκλησή της για την άμεση ενότητα όλων των αντιδικτατορικών δυνάμεων.

Ανακοίνωση- απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου για τις συκοφαντίες της ΕΣΑ
Σαν υπεύθυνοι Έλληνες φοιτητές, που μας έλαχε το τιμημένο καθήκον να εκπροσωπήσουμε ύστερα από ελεύθερες συνελεύσεις το αδάμαστα φοιτητικά νιάτα της πατρίδας μας στη μεγαλειώδη εκδήλωση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973,
για τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική μας ανεξαρτησία, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία του λαού και της νεολαίας, για τη λευτεριά και την προκοπή της χιλιοβασανισμένης μας πατρίδας, έχουμε χρέος, παρ’ όλο που ζούμε κάτω από τον πιο άγριο αιματηρό διωγμό, που ξεπερνάει τις πιο μαύρες ώρες της χιτλερικής κατοχής και η ζωή μας κινδυνεύει από μέρα σε μέρα από τους νεογκεσταπίτες του αρχιδήμιου Ιωαννίδη, να απαντήσουμε περήφανα στους συκοφάντες δολοφόνους της ΕΣΑ και της ματοβαμένης ξενόδουλης χούντας. Να απαντήσουμε περήφανα πως μάταια προσπαθούν να δικαιολογήσουν με τις γελοίες και κατάπτυστες ανακοινώσεις τους τα τερατώδη εγκλήματά τους και να διαστρεβλώσουν το νόημα και το περιεχόμενο των φοιτητικών μας αγώνων, το νόημα, το περιεχόμενο και τις δυνατότητες των αγώνων όλου του λαϊκού αντιδικτατορικού μας κινήματος. Πως μάταια προσπαθούν να πείσουν ένα λαό που κατέβηκε σύσσωμος στον αγώνα και έδωσε το αίμα και τις ζωές των καλύτερων παιδιών του, ότι η μεγαλειώδης αντιδικτατορική εκδήλωση του φοιτητικού μας κινήματος στο Πολυτεχνείο, αλλά ακόμα και αυτές οι τεράστιες σε όγκο, παλμό και αγωνιστικότητα αντιδικτατορικές παλλαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, απ’ αφορμή την εκδήλωσή μας του Πολυτεχνείου, δεν ήταν παρά έξαλλες μηδενιστηκές ενέργειες αμετανόητων αναρχικών στασιαστών καταστροφέων.
Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τονίζουμε μαζί με όλο τον σπουδαστικό κόσμο ότι η εκδήλωσή μας στο Πολυτεχνείο ήταν το αποκορύφωμα μιας αδιαίρετης πορείας σκληρών αγώνων όλου του αντιδικτατορικού φοιτητικού μας κινήματος που είναι κομμάτι του αντιδικτατορικού κινήματος όλου του λαού ενάντια στην αποτελμάτωση όλων των κυτών προβλημάτων της Εθνικής μας Παιδείας και το σκοταδισμό, ενάντια στην καταπάτηση κάθε ίχνους ακαδημαϊκής ελευθερίας και δικαιώματος, ενάντια στον εξανδραποδισμό του επαγγελματικού μας μέλλοντος, ενάντια στη μιζέρια και τη φριχτή σκλαβιά που έχει επιβάλει στον σπουδαστικό κόσμο, στο λαό και στο έθνος 7 χρόνια τώρα η ματοβαμένη χούντα που διατηρούν στην εξουσία οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, η μεγάλη ντόπια και ξένη μονοπωλιακή ολιγαρχία, οι καινούργιοι και οι παλιοί ληστές και φονιάδες της πατρίδας μας. Μια πορεία που αρχίζοντας από τις απλές διαμαρτυρίες για την κατάργηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος και ελευθερίας του σπουδαστικού κόσμου τα δύο πρώτα χρόνια τοης χουντικής σκλαβιάς, έφτασε μέχρι τις μεγαλειώδεις περσινές μας κινητοποιήσεις για ελεύθερο συνδικαλισμό, για την κατάργηση του αντιδραστικού ΚΧΠ, για την κατάργηση των ξενόγλωσσων πανεπιστημίων, για το σταμάτημα της υποδούλωσης και του εξανδραποδισμού της τεχνικής μας παιδείας, για το σταμάτημα τη άτιμης επιστράτευσης, για την κατάργηση όλων των φασιστικών διαταγμάτων που έχουν μετατρέψει τους ιερούς πανεπιστημιακούς χώρους σε στρατόπεδα φυσικής και πνευματικής εξόντωσης, για την κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, για μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα. Έφτασε μέχρι και τις φετεινές αποφασιστικές και πιο μαζικές από κάθε άλλη φορά κινητοποιήσεις μας για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία πάνω από 15%, για τη δημοκρατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της μορφής και του περιεχομένου της, για την κατοχύρωση του επαγγελματικού μας μέλλοντος και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, για πραγματικά ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές στους κλαδικούς συλλόγους, για ακαδημαϊκές ελευθερίες, για την απόλυτη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική μας ανεξαρτησία, για να φύγουν η χούντα και οι αμερικανονατοϊκοί αφεντάδες της από τη γλυκιά μας πατρίδα.
Ο ελληνικός λαός που από την αρχή συμπαραστάθηκε ολόψυχα και ολοένα πιο ενεργητικά σε κάθε μας εκδήλωση είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ωριμότητας και της υπευθυνότητας των αιτημάτων, των στόχων και των μεθόδων του αγώνα μας. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή είδε τη μεγαλειώδη εκδήλωσή μας του Πολυτεχνείου στις σωστές της διαστάσεις. Δηλαδή σαν την πιο μαχητική μας κινητοποίηση, για τη διεκδίκηση όλων ανεξαίρετα των δίκαιων αιτημάτων που αδιάκοπα και αγωνιστικά προβάλαμε σε όλη την πορεία του φοιτητικού κινήματος, με κυριώτερο στόχο την καταγγελία του αμερικανονατόδουλου καθεστώτος της χούντας σαν του κύριου εχθρού κάθε δίκαιου αιτήματός μας και τη διαδήλωση της απόφασής μας να αγωνιστούμε μαζί με όλο το λαό για την ολοκληρωτική συντριβή του.  Γι’ αυτό και ένωσε μαζί μας τη φωνή του ξεπερνώντας κάθε χουντική προβοκατόρικη ενέργεια απομόνωσής μας. Γι’ αυτό και απορρίπτει μαζί μας τις κατάπτυστες συκοφαντίες της ΕΣΑ.  Γι’ αυτό και καταγγέλλει μαζί μας ότι οποιαδήποτε μεμονωμένα «αναρχικά» κρούσματα και αν παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της κατάληψης του Πολυτεχνείου, αλλά και παραπέρα στο τριήμερο των μεγάλων λαϊκών αγώνων, δεν ήταν παρά δημιούργημα των πληρωμένων υπαλλήλων της ΚΥΠ και των ψευτοεπαναστατών χαφιέδων της, δημιούργημα άτεχνο που εξαρθρώθηκε και εκμηδενίστηκε απ’ τη φοιτητική λαϊκή οργή.
Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου καταγγέλλουμε σε όλο το σπουδαστικό κόσμο, τη νεολαία και το λαό, τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέψουν από την αρχή της μεγαλειώδικης εκδήλωσής μας του Πολυτεχνείου την πορεία και το περιεχόμενό της. Καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικάνικης ΣΙΑ, με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Για να μπορέσουν έτσι να απομονώσουν το κίνημά μας και την εκδήλωσή μας του Πολυτεχνείου από το σύνολο του λαού και της νεολαίας. Για να μπορέσουν παραπέρα, κατασκευάζοντας (και με τη βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα μιας μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής εξέγερσης που δεν έχει τη συμπαράσταση του λαού, να ξαναχρησιμοποιήσουν το χιλιοτριμμένο πρόσχημα του ¨επαπειλούμενου κοινωνικού καθεστώτος» για να δικαιολογήσουν την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου και το δυνάμωμα της αιματηρής τρομοκρατίας. Ενέργειες που οι Αμερικάνοι, η ΣΙΑ και η χούντα είχαν από καιρό πάρει την απόφαση να επιβάλουν, ύστερα από την παταγώδη αποτυχία της χουντομαρκεζινικής προσπάθειας καθήλωσης και εκτόνωσης της λαϊκής πάλης και τη φοβερά επικίνδυνη για την τύχη της εξουσίας τους ανάπτυξη των πιο σύνθετων αντιδικτατορικών αγώνων του λαού ενάντια στην πρωτοφανή καθίζηση του βιοτικού του επιπέδου και τη φασιστική σκλαβιά. Απόφαση που ενισχύονταν σημαντικά και από την άσχημη τροπή που πήρε το Μεσανατολικό πρόβλημα για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και ειδικότερα του αμερικανικού, κάτω από τα πλήγματα του αγώνα των αραβικών λαών, καθώς και από την όξυνση των αμερικανοευρωπαϊκών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στον οικονομικό αλλά και τον πολιτικοστρατιωτικό τομέα απ’ αφορμή το μεσανατολικό πρόβλημα για τα συμφέροντα από αφορμή το μεσανατολικό και από το βάθεμα της οικονομικής κρίσης.
Το σχέδιο όμως των Ρουφογάλη, Καραγιαννόπουλου, Παπαδόπουλου, ΣΙΑ απέτυχε παταγωδώς. Το οργανωμένο φοιτητικό μας κίνημα, δίνοντας την πιο αποφασιστική του μάχη, απομόνωσε και συνέτριψε τους προβοκάτορες. Η επίθεση του συρφετού των χαφιέδων και των ψευτοεπαναστατών που σαν τα κοράκια πολιορκούν χρόνια τώρα να διαβρώσουν τις αντιδικτατορικές φοιτητικές δυνάμεις (όχι χωρίς επιτυχία πρέπει να ομολογήσουμε εκεί όπου η απειρία, ο ανυπόμονος υπερενθουσιασμός και ο κάλπικος υπερεπαναστατισμός τους ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες) βρήκε αντιμέτωπο τον σπουδαστικό κόσμο που κράτησε σταθερά τη συνεπή χαραγμένη πορεία του. Έτσι τα συνθήματά μας: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», 20% για την Παιδεία, Κάτω η Χούντα, Έξω οι Αμερικάνοι, Εργάτες αγρότες και φοιτητές, Όλοι ενωμένοι, Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Ανεξάρτησία , έπνιξαν της ψευτοεπαναστατικές κραυγές της ΚΥΠ και των χαφιέδων της που αιφνιδιαστικά είχαν προβάλει με πανώ και με την τραμπούκικη κατάληψη δύο μεγαφώνων, συνθήματα όπως Κάτω το κράτος, κάτω η εξουσία, Μάης του 68 και είχαν πρωτοστατήσει σε κάποιες ανεδαφικές εκκλήσεις για άμεση λαϊκή επανάσταση και άμεση λαϊκή απεργία.
Έτσι η φωνή μας του Πολυτεχνείου και τα αιτήματά που προβάλαμε, γκρεμίζοντας τα σαθρά τείχη της προβοκάτσιας, συναντήθηκαν με την καρδιά και τα αιτήματα όλου του λαού. Και η εκδήλωσή μας του Πολυτεχνείου, αγκαλιάστηκε από τις αφάνταστα πλατιές και μαζικές εκδηλώσεις του λαϊκού αντιδικτατορικού κινήματος που αποφασιστικά μπήκε πρωτοπορεία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργατών, των υπαλλήλων και όλου του λαού, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και όλη την Ελλάδα. Κινητοποιήσεις που αποσκοπούσαν στην καταγγελία του ληστρικού αμερικανονατόδουλου φασισμού και στην κήρυξη του πανεθνικού συναγερμού για πιο αποφασιστικό αγώνα μέχρι την τελική συντριβή του.
Κι έτσι οι τεθωρακισμένες δυνάμεις και τα τανκς δεν βρήκαν να διαλύσουν μια απομονωμένη εξτρεμιστική εξέγερση, όπως σχεδίαζε η ΣΙΑ, αλλά έναν ολόκληρο λαό που για τρεις ολόκληρες μέρες, αψηφώντας τα κανόνια των δολοφόνων του, σφυρηλατούσε μέσα στην πάλη την απόφασή του να μη διστάσει μπροστά σε καμιά θυσία και σε κανένα αγώνα προκειμένου να κατακτήσει τη λευτεριά του. Κι έτσι έγιναν συντρίμια οι ελιγμοί, οι μεταμφιέσεις και οι δήθεν διέξοδοι της δικτατορίας. Έγινε συντρίμια και το προσωπικό καθεστώς του υπαλλήλου της ΣΙΑ Παπαδόπουλου που χρόνια η χουντική προπαγάνδα προσπαθούσε να παρουσιάσει σαν ιδιοφυή και δυναμικό νεοφασίστα ηγέτη για να δημιουργήσει έτσι την απατηλή εντύπωση της σταθερότητας και παντοδυναμίας. Κι έτσι ο Νοέμβρης του 73 έγινε σταθμός του λαϊκού μας κινήματος. Γιατί τον σημάδεψε η αποφασιστική κάθοδος της εργατιάς και όλου του λαού στην πιο ενεργητική πάλη. Γιατί τον σημάδεψε η σφυρηλατημένη μέσα από τον αγώνα παλλαϊκή απόφαση για πιο βαθειά οργανωμένη και συντονισμένη προετοιμασία της αντιδικτατορικής πάλης με όλα τα μέσα. Γιατί τον σημάδεψε η σφυρηλατημένη μέσα στον αγώνα ενότητα όλου του λαού για μια πραγματική δημοκρατία χωρίς μεταμφιέσεις, χωρίς κανένα από τα προδικτατορικά δεσμά, χωρίς ξένη εξάρτηση.
Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου δηλώνουμε ότι παρ’ όλα αυτά το φοιτητικό μας κίνημα δεν ήθελε με κανένα τρόπο η εκδήλωσή μας αυτή να συντελέσει ώστε να συγκρουστούν κατά μέτωπο στη συγκεκριμένη στιγμή οι λαϊκές δυνάμεις με τη σιδερόφραχτη δικτατορία. Μόνη πρόθεσή μας ήταν να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και την πιο σύνθετη και ευέλικτη οργάνωση και προετοιμασία του αντιδικτατορικού κινήματος και των αντιδικτατορικών αγώνων, με προοπτική τις γενικότερες αναμετρήσεις σε χρόνο που η αντιστοιχία των δυνάμεων θα ευνοεί το λαό. Από αυτήν όμως την προοπτική τρομοκρατημένοι η χούντα και τα αφεντικά της, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του κινήματός μας που κύριο συστατικό του είναι η έντονη ύπαρξη αυθόρμητου στοιχείου, οργάνωσαν την επίθεσ’ή τους με συνέοεια το φοβερό αιματοκύλισμα, που ωστόσο ούτε έκαμψε ούτε καθήλωσε την πάλη μας.
Μάταια οι ανακοινώσεις του αρχιδήμιου Ιωαννίδη που έχει ηγετική θέση στη νέα χουντική αλλαγή φρουράς προσπαθούν με απειλές περί «τιμωρίας των υπευθύνων και με εξαγγελίες νέων δικών, να κάμψουν  το αγωνιστικό φρόνημα ενός λαού που δεν τον λύγισαν τα τάνκς και τα κανόνια. Μάταια η κατάπτυστη ανακοίνωση της ΕΣΑ προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις προοπτικές του αντιδικτατορικού κινήματος του λαού μας. Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και υπομονετικά χτίζει γερά το οργανωμένο κίνημά του. Το αντιδικτατορικό κίνημα έχει μπει στο δρόμο της νίκης.
Σαν υπεύθυνοι Έλληνες φοιτητές που μας έλαχε το τιμημένο καθήκον να εκπροσωπήσουμε τα αδέρφια μας στο Πολυτεχνείο, καλούμε όλες τις αντιδικτατορικές δυνάμεις να υψωθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους. Ο δρόμος της νίκης είναι ο δρόμος της ενωμένης πάλης. Καλούμε όλες τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις, οργανώσεις και κόμματα στη δημιουργία ενός πανεθνικού αντιφασιστικού μετώπου με βάση ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που θα οδηγήσει τους λαϊκούς αγώνες μέχρι την ανατροπή της ξενόδουλης χούντας και το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα πραγματικά αντιφασιστικά κόμματα και οργανώσεις, που καταργώντας κάθε ανελεύθερο διάταγμα, καινούργιο ή παλιό, θα οδηγήσει τη χώρα σε ελέυθερες εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.
Για μια πραγματικά ελεύθερη Ελλάδα…
Για μια πραγματικά δημικρατική παιδεία για όλο το λαό…
Για τη Λαϊκή κυριαρχία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Απελευθέρωση..

No comments:

Post a Comment