Thursday 28 November 2013

Σύγκρουση ΕΕ - Ρωσίας για την Ουκρανία Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την «ανατολική εταιρική σχέση»


Η αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας για τον «εμπορικό έλεγχο» της Ουκρανίας σκιάζει την διήμερη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 27 και 28 Νοέμβρη.
Όλα δείχνουν πως τελικά θα οδηγηθεί σε ναυάγιο η συμφωνία εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ καθώς το Κίεβο δεν θα την υπογράψει κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις της από την Λιθουανία η Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας «δεν έχω την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο, ωστόσο η πόρτα παραμένει ανοικτή».
Άλλωστε η σχετική συμφωνία δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής για την «ανατολική εταιρική σχέση» των 28 ηγετών της ΕΕ με τις ηγεσίες χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου.
Κυρίαρχα θέματα πια είναι η κατάργηση από την ΕΕ της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου για τους κατοίκους της Μολδαβίας και η μονογράφηση από τη Γεωργία της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την ΕΕ.
Είχε προηγηθεί μια ανοιχτή σύγκρουση με δηλώσεις τόσο του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και των Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την ΕΕ.
Κατά την επίσκεψη του στην Ιταλία ο Βλ. Πούτιν ανέφερε δημόσια τον λόγο της αντίθεσης της Ρωσίας στη συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας λέγοντας ότι με μια τέτοια συμφωνία «η ρωσική αγορά θα πλημμυρίσει με ευρωπαϊκά προϊόντα». Η Μόσχα κατηγορήθηκε ότι άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία προσφέροντας χαμηλότερη τιμή στο φυσικό αέριο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αντέκρουσε κάνοντας λόγο για φήμες και πως η Ρωσία δεν έχει ακόμα συζητήσει με την Ουκρανία τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Και η Ρωσία πάντως κατηγόρησε την ΕΕ για πίεση προς την Ουκρανία και μάλιστα για «αρκετά ξεδιάντροπη πίεση» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεϊ Λαβρόφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ πιέζει τις χώρες «πως πρέπει να κάνετε επιλογή, όμως επιλογή υπέρ της ΕΕ, διαφορετικά θα καταστραφείτε».
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποφάσισε να μην υπογράψει τελικά τη συμφωνία με την ΕΕ με αποτέλεσμα σε κοινή ανακοίνωση τους ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ουκρανία και κριτική στην Ρωσία.
«Μολονότι γνωρίζουμε τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η Ουκρανία, πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι προβληματισμοί δε θα πρέπει επισκιάσουν τα μακροχρόνια οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει αυτή η σύμπραξη» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους και πρόσθεσαν ότι «οι πιο ισχυρές σχέσεις με την ΕΕ δε συνάπτονται σε βάρος των σχέσεων μεταξύ των εταίρων μας της Ανατολής και των άλλων γειτόνων τους, όπως η Ρωσία».
Στο Βίλνιους βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς και στο περιθώριο της συνόδου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας και τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας.

Αναδημοσίευση από 902.gr

No comments:

Post a Comment