Η είδηση με αναγκάζει να κάνω κάποιους συνειρμούς:
Το 7% των ψηφοφόρων προκαλεί στο Βερολίνο δημοψήφισμα για τον δημόσιο έλεγχο της παροχής ενέργειας, προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένο σχέδιο χρήσης ανανεώσιμων πηγών!... Ζητήματα αυτονόητα που συμβαίνουν μέρα μεσημέρι μέσα στην καρδιά του ευρωπαϊκού καπιταλισμού...
Τι να πει κανείς; Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να συγχαρεί τους Βερολινέζους; Να κάνει συγκρίσεις με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα στην Ελλάδα; Να οργιστεί; Να λυπηθεί;
Από την άλλη μεριά, έχουμε κι εδώ κάποιους οι οποίοι "υπόσχονται" την εφαρμογή και στην Ελλάδα τέτοιων θεσμικών "ριζοσπαστικών ανατροπών"... Και μπράβο τους και μακάρι...
Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι να μας εμφανίζουν το πρόγραμμά τους σαν το άκρο άωτο της (εφικτής;) επανάστασης με δυνατές δόσεις από Σπάρτακο και Τσε, ε... αυτό πάει πολύ αδέρφια!...
Παρακάτω η ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα είδηση, σε αναδημοσίευση από
το Κουτί της Πανδώρας:
Στις κάλπες θα προσέλθουν οι κάτοικοι του Βερολίνου την επόμενη Κυριακή προκειμένου να αποφασίσουν για τον πάροχο του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το 20ετές συμβόλαιο που έχει συναφθεί από τη γερμανική πρωτεύουσα με την εταιρία ηλεκτροδότησης «Vatenfall» λήγει στο τέλος του 2014 και ως τότε η πόλη θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ιδιώτη πάροχο ή θα ανακτήσει η ίδια τον έλεγχο.
Μια πρωτοβουλία πολιτών, με το όνομα «Berliner Energietisch», έχει αποστείλει επιστολές στους 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Βερολίνου, καλώντας τους να ψηφίσουν «ναι» στη μεταβίβαση, επικαλούμενη ως λόγους την « οικονομική, οικολογική και δημοκρατική παροχή ενέργειας», στην οποία θα έχουν λόγο οι πολίτες.
Η πρωτοβουλία ζητεί επίσης να εγκαταλειφθεί η πυρηνική ενέργεια και να αντικατασταθεί από «αποκεντρωμένα εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» στην περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, στα πλαίσια της προσπάθειας της πόλης να πετύχει τον στόχο της τροφοδότησής της με ενέργεια που θα προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές.
Ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, που διοικεί την πρωτεύουσα, έχει εκφραστεί κατά του σχεδίου, ζητώντας από τους δημότες να καταψηφίσουν την πρόταση, την οποία στηρίζουν οι Πράσινοι, η Αριστερά και οι Πειρατές.
Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι ούτως ή άλλως η πόλη ήδη εφαρμόζει πολιτική αποκέντρωσης της παροχής ενέργειας, αλλά και μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU επισήμανε ότι «το θέμα είναι ότι το Βερολίνο δεν έχει τα χρήματα προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».
Στην ίδια κατεύθυνση, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νέες Φωνές» προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε «μοιραίες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα και την πιστοληπτική ικανότητα του Βερολίνου», καθώς, «το κατά κεφαλήν χρέος είναι ήδη υψηλότερο από αυτό του χρεοκοπημένου Ντιτρόιτ» και το κόστος της επαναγοράς ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την νομοθεσία του Βερολίνου, οι πολίτες μπορούν να προκαλέσουν δημοψήφισμα, εάν συγκεντρώσουν υπογραφές από το 7% των ψηφοφόρων. Το τελευταίο δημοψήφισμα έγινε το 2011 και αφορούσε την δημοσιοποίηση των βιβλίων διαχείρισης της μερικώς ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης ύδρευσης της πόλης, υπέρ της οποίας ψήφισε το 98,2%. Για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος απαιτείται η συμμετοχή του 25% των ψηφοφόρων.
No comments:
Post a Comment