Friday 6 December 2013

Γκάρντιαν: Τo όριο ηλικίας για την κρατική σύνταξη αυξάνεται στα 70 για τους σημερινούς νέους εργαζόμενους.

Ένα ακόμα πρόσφατο άρθρο του Γκάρντιαν, πολύ αποκαλυπτικό για τα όσα συμβαίνουν στη Γηραιά Αλβιώνα… Περικοπές δαπανών, μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, συντάξεις, εξανδραποδισμός των εργαζομένων… Και παράλληλα, κίνητρα για το κεφάλαιο… Αυτή τη φορά σειρά έχουν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η σύνδεσή τους μέσω μαθηματικού τύπου, με το προσδόκιμο ζωής των Άγγλων. Τα ίδια με όσα ζούμε στην  Ελλάδα…
Γιατί άραγε; Μήπως κι αυτοί έχουν χρεοκοπήσει; Μήπως έχουν κι αυτοί μνημόνια και τρόικα; Μήπως είναι εντός του ευρώ;
Τίποτα από όλα αυτά. Μια από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκόσμια, παρά το τεράστιο χρέος… Και δεν υπολογίζουμε την οικονομία της σαν Κοινοπολιτεία.
Τότε που είναι το πρόβλημα;
Μα φυσικά στον καπιταλισμό… Πού αλλού;… Το καπιταλιστικό κεφάλαιο, εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές και πρακτικές σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, προκειμένου α φορτώσει στις πλάτες του τις συνέπειες της κρίσης του… Παλιές τακτικές με νέο περιτύλιγμα.
Και κάποιοι εδώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μας φταίει το ευρώ και η ΕΕ… Ότι με ένα κατάλληλο εκλογικό αποτέλεσμα, θα γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, οι κακοί (μνημόνια, μερκεληστές, σαμαροζέληδες κλπ) θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας… Ότι όλα θα λυθούν με μια «ισότιμη» (εδώ γελάνε) διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ενώ στο εσωτερικό της χώρας,  το πρόγραμμα «εθνικής ανασυγκρότησης», σε συνεργασία με τους «καλούς» καπιταλιστές, θα βάλει φρένο στην καταστροφή…
Παρακάτω θα βρείτε αποσπάσματα του άρθρου του Γκάρντιαν… Για να πάρουμε μια εικόνα του τι μας περιμένει ακόμα… 


Ο Άγγλος υπουργός Οικονομικών Τζ. Όζμπορν, πρόκειται να αναγγείλει την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου που θα συνδέσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και θα μπορούσε να εξοικονομήσει 500 δις λίρες μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Οι νέοι που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας, θα χρειαστούν να περιμένουν μέχρι τα 70 τους, για να αποκτήσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Το σχέδιο προβλέπει να εξοικονομηθούν 500 δις μέσα στα επόμενα 50 χρόνια. Αυτό πρόκειται να ανακοινώσει ο Τζ. Όζμπορν τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα  σκοπεύει να ζητήσει πρόσθετες περικοπές δαπανών, ύψους ενός δις. λιρών, με στόχο να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης προς την οικονομική πολιτική της Βρετανίας για  τον επόμενο χρόνο. Μια πολιτική που την χαρακτηρίζει ως «υπεύθυνη επάνοδο» σε μια προοπτική υγιούς οικονομικής ανάκαμψης στα δημόσια οικονομικά και σε μέτρ αντιμετώπισης της ανεργίας στους νέους.

Σε μια από τις πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις από την εποχή της καθιέρωσης της κρατικής σύνταξης, το 1908, ο Όζμπορν θα ανακοινώσει ότι τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών θα φτάσουν τα 70 μέχρι το 2060, σύμφωνα με έναν νέο τύπο που συνδέει το όριο με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν γεννηθεί το 1990 και μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν μέχρι τα 70 τους. Και όλα αυτά γίνονται υποτίθεται  στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, και στο όνομα της «υπεύθυνης επανόδου» σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.
Η κυβέρνηση Κάμερον ήδη έχει ανακοινώσει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 από το 2020 και στα 67 από το 2068. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αρχίσει από του χρόνου να ανακοινώνει κάθε πέντε χρόνια τα αποτελέσματα μιας ανοιχτής διαρκούς έρευνας, σύμφωνα με τα οποία θα αποφασίζονται τα μελλοντικά όρια συνταξιοδότησης, με βάση τα στοιχεία προσδόκιμου ζωής. Οι αλλαγές των ορίων, προβλέπεται με αυτόν τον τρόπο να φτάσουν τα 68 στα μέσα της δεκαετίας του  2030 και τα 70 περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, δενπρόκειται να επηρεάσουν όσου σήμερα είναι μεγαλύτεροι από 40 ετών, ενώ κανείς άνω των 50 δεν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία μεγαλύτερη τα 67 χρόνια.
Το Υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει την έγκριση για περικοπές ενός ακόμα δις από τις ετήσιες δαπάνες, για να καλυφθούν τα κενά από την φετεινή υστέρηση. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Άγγλοι εργάτες και εργαζόμενοι θα υποστούν μια νέα οδυνηρή αφαίμαξη στα χρόνια 2014-2015 και 2015-2016. Έσπευσε βέβαια να επιβεβαιώσει ότι οι τομείς της άμυνας, της παιδείας, των υπηρεσιών ασφαλείας και της υγείας θα προστατευτούν από την επιβολή των νέων μέτρων. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διάφοροι τομείς εξακολουθούν να εμφανίζονται ότι διαφωνούν μεταξύ τους σε δευτερεύοντα θέματα γυρω από το ποιος ξόδεψε περισσότερα και που, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα αποπροσανατολισμού από τα ουσιώδη. Ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να απαντήσει στις κατηγορίες ότι πολλές φορές δρα σαν εκπρόσωπος, των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, όταν δημοσιεύει εκθέσεις ή ανακοινώνει μέτρα που οδηγούν σε μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές…

 Το άρθρο του Γκάρντιαν θα το βρείτε εδώ
Ελεύθερη μετάφραση από Κ.Χ.

No comments:

Post a Comment